Conform CSID, alimentele care ajută la menţinerea dinţilor sănătoşi sunt:
Lapte şi ouă
Laptele este un produs bogat în calciu, iar calciul este extrem de benefic pentru smalţul dinţilor. Produsele lactate şi gălbenuşul de ou reprezintă o sursă bogată de calciul şi vitamina D.
Brânzeturi şi iaurt
Brânza degresată, laptele, iaurtul (fără zahăr adăugat) sunt alegeri clasice bogate în calciu. Brânza este benefică, în special, deoarece conţine cazeină, o proteină care poate consolida smalţul. În plus, aceste alimente au şi proprietăţi antibacteriene, aşa că ajută la protecţia împotriva cariilor.
Carne, peşte şi tofu
Carnea, peştele şi tofu sunt bogate în fosfor, un alt mineral important care protejează smalţul dinţilor.
Broccoli şi alte legume cu frunze verzi
O alternativă vegetariană pentru aportul de minerale? Broccoli, varza, spanacul şi alte legume cu frunze verzi sunt o sursă vegetală perfectă pentru aceste minerale.
Ţelină, morcovi şi alte legume bogate în apă
Crocante şi ferme, alimentele care au un conţinut ridicat de apă sunt bune pentru sănătatea orală, deoarece stimulează fluxul de salivă. Saliva conţine enzime care neutralizează acizii din alimente, făcându-le sigure pentru consum. Ţelina reprezintă o adevărată „periuţă de dinţi naturală”, datorită structurii sale fibroase. Particulele alimentare sunt îndepărtate de pe dinţi în timp ce mestecăm ţelină crudă.
Mere
Merele şi alte fructe bogate în fibre ajută foarte mult în autocurăţarea dentară şi împrospătează respiraţia.
Vezi aici care sunt alimentele dăunătoare pentru dinţii tăi!